mandag 5. januar 2009

Jeg er borger av Kjartanistan!

Stavanger Aftenblad 10.06.06:

I forbindelse med dagens åpning på Hå har Slettemark performance. Egentlig hadde han håpet å være ferdig med forestillingen bygget på bukkerittet i Peer Gynt, gutterittet med Kjartan. Men den får vente til utstillingen skal videre til Ålesund i høst.Dagens opptreden heter «Gjestespill fra Kjartanistan», og ifølge kunstneren passer dette for alle, pensjonister spesielt.

Jeg var der. Og skulle se, og høre.

Vi var utendørs og dannet en stor sirkel rundt kunstneren og hans assistent. En lydsløyfe med det jeg i mitt stille sinn kalte 'sfærisk' musikk og tale hadde lenge fylt luften rundt oss.

Plutselig steg den hvitkledde, hvitmaskerte assistenten fram til meg, satte på meg en maske, og ledet meg varsomt litt hit, litt dit før hun plasserte meg på en pinnestol midt i kretsen.
Kjartan Slettemark, iført turban, og myke, lange, mangeleddete fingre, messet milde og varme ord mens han strøk meg varsomt over hodet og skuldrene. Den siste rest av uroen som fylte meg da jeg ble bragt inn i sirkelen, rant av meg.

Da han avsluttet med å erklære at jeg nå var borger av KjARTanistan, kunstens verden - gikk det varmt gjennom meg, og jeg sto etterpå og smilte bak masken mens den ene etter den andre blant publikum ble innlemmet. Til slutt sto vi alle i ring med KjARTanistanmasker på.


Min hadde fått et strøk rødmaling:
Kjartan Slettemark 1932 - 2008)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar